NY BOK: ARKTIS – Liv i en värld av is och snö

av Felix Heintzenberg & Ole Jørgen Liodden

20160811- Luin-inlaga-omslag med svart kant

OM BOKEN Boken “Arktis – liv i en värld av is och snö”

Sedan mitten av 1990-talet har författarna och naturfotograferna Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden regelbundet besökt olika delar av Arktis, från nordnorska Barents hav och Svalbard till Grönland, Kanada och Alaska. Deras erfarenheter i form av personliga skildringar tillsammans med välutvalda fotografier samt aktuella forskningrön ges nu ut i bokform.

Arktis – liv i en värld av is och snö är en vacker, ärlig och personlig skildring av vårt jordklots kanske sista vildmark. Boken ger läsaren en unik inblick i det arktiska djur- och växtlivet. I sex kapitel och, på 208 sidor, får man uppleva hur den arktiska sommaren vaknar efter en lång vintersömn. Mängder med flyttfåglar migrerar på våren från södra halvklotet till Arktis, något som bokens första kapitel En lång resa hem berättar om. Tundran förvandlas sedan till ett livligt hem för fåglar, smågnagare, fjällrävar och andra djur under en intensiv tid som är fylld av Livslust i ljusets tid, bokens andra kapitel.

I bokens tredje kapitel Att leva i norr ges inblickar i vad som krävs för att kunna leva i Arktis. Både djur och växter behöver fysiologiska anpassningar för att klara av den arktiska kylan, något som är särskilt viktigt för djur som inte flyttar söderut på vintern. En del arter har så extrema anpassningar att de är helt beroende av förekomsten av is och minusgrader. Med tydligt pågående klimatförändringar blir de arktiska djurens liv en tillvaro På tunn is, som är full av utmaningar vilket beskrivs i bokens fjärde kapitel. Packisar är mycket viktiga för hela det arktiska ekosystemet och särskilt för isbjörnen som hotas inte bara av klimatförändringar utan i vissa världsdelar också av jakt, något som kapitlet Isbjörnens rike berättar om.

I bokens sista kapitel Åter till skuggsidan skildras hur olika arter förbereder sig inför den kalla årstiden som varar i över ett halvår. Vinterns intåg sker utan förvarning och sommartundran kan över en natt förvandlas till ett vitt islandskap, där ögat knappt förmår skilja himlen från marken. En rad specialister, särskilt anpassade djur och växtarter, antar utmaningarna. Organismernas olika lösningar att trotsa eller undkomma kylan imponerar och är fyllda av stor finess och uppfinningsrikedom.

 

OLIKA UPPSLAG UR BOKEN Boken “Arktis – liv i en värld av is och snö”

  

  

  

  

 

BOKENS FÖRFATTARE OCH FOTOGRAFER

Felix Heintzenberg

FELIX HEINTZENBERG

är professionell naturfotograf, utbildad biolog, pedagog och författare. Han är uppvuxen i Lübeck och sedan 1995 bosatt i Lund. Felix har sedan tonåren fascinerats av Arktis vilda och orörda skönhet. Under de senaste 20 åren har Felix åtskilliga gånger haft tillfälle att besöka arktiska områden, från Svalbard och Kanada till Nordnorge, Island och Grönland.. Felix fotografi har vunnit olika priser i internationella fototävlingar, och två av hans böcker har av Världsnaturfonden WWF utsetts till Årets Pandabok, ett litteraturpris för bästa naturskildring i text och bild. Utöver reportage i ett flertal naturtidskrifter och inslag i radio- och TV-program omfattar hans tidigare arbete som naturfotograf följande böcker:

Nattens tysta jägare – nordiska ugglor (2015)I Skuggan av Träden – Liv i våra vilda skogar (Årets Pandabok 2015), Nordiska Nätter – Djurliv mellan skymning och gryning (Årets Pandabok 2014)Naturpärlor i Skåne (2012)Greifvögel und Eulen – Alle Arten Europas (2007).

OJL-1

OLE JØRGEN LIODDEN

har sedan 2003 arbetat som professionell naturfotograf och har en masterexamen inom naturresursadministration, miljöekonomi, politik och biologi. Ole Jørgen har varit med på fler än 30 fotoexpeditioner runt Svalbard och har bott ett år i Alaska och ett år i Finnmark. Inom sitt yrke som fotograf har han belönats med många internationella priser, tex en vinnarbild i BBCs fototävling Wildlife Photographer of the Year 2012 och 9 premierade bilder i tyska GDT. Han blev utnämnd till Arctic Photographer of the Year 2012. Ole Jørgen är en av initiativtagarna till det internationella marina naturskyddsprojektet “Penguin World”, som startades 2016. Han har givit ut följande böcker:

Svalbard Exposed (2015), 101 gode råd for naturfoto av fugler og dyr (2011), Svalbard (2010), Naturfoto – Digital kameraglede (2009), Hallingdal – Fra Krøderen til Hallingskarvet (2007), Valdres – Norges vakreste eventyr (2005)

 

BOKEN KOMMER UT I SEPTEMBER 2016

Titel: Arktis – liv i en värld av is och snö
Författare: Felix Heintzenberg, Ole Jørgen Liodden
Format: Inbunden, halvklot med foliering
Antal sidor: 208
Mått & vikt: 210 x 275 mm, ca. 1200 g
ISBN: 978-91-979933-3-3
Utgiven: 1 september 2016

En Limited Edition utgåva med 50 numrerade och signerade böcker samt Fine Art Prints kommer ut i oktober 2o16.