NY BOK: ARKTIS – Liv i en värld av s och snö

I de allra nordligaste delarna av vårt jordklot finns en avlägsen värld av is och snö, en av vår planets sista genuina vildmarker. När den svaga sommarsolen tinar upp isarna väcks den arktiska tundrans karga och vilda skönhet under ett par veckors tid åter till liv. Här lever några av norra halvklotets mest fascinerande livsformer, allt ifrån isbjörnar och fjällrävar till fjällugglor och lämlar. Intill tundran, längs de nordliga ishavskusterna, häckar havsfåglar i jättelika kolonier och under ytan har sälar och valar hittat en egen värld.

Den som har tillfälle att besöka Arktis förstår att det är så mycket mer än bara ett område eller ett landskap. Det är Arktis invånare, fåglarna ihop med andra djur och växter i landskapet, med alla ljud, dofter och det nordiska ljuset, som är Arktis.

De prisbelönta naturfotograferna Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden presenterar i sin nya bok Arktis – Liv i en värld av is och snö tundrans och ishavens djur och växter samt skildrar deras fascinerande anpassningar till en vacker miljö som är fylld av krävande utmaningar. Läs mer här…